Ko ne voli životinje nek' se ispari s ovog blogga!!

Pretraga:

Dobrodošli!

20.03.2006.

AMERIČKI STAFORDSKI TERIJER!

Americki stafordski terijer je potomak stafordskog terijera kojeg su Englezi odgajali za borbe pasa, a koje su bile u modi u XIX vijeku ili za borbe protiv bikova.U periodu izmedu dva rata, ova moda , pracena kladenjem sa velikim ulozima, zahvatila je i Ameriku, tako da su uzgalivaci uvezli stafordskog terijera i odgajali krupniji varijetet koji je zauzeo odabrano mjesto medu pitbulovima (psima za borbu ).Hrabrost americkog stafordkog terijera je legendarna. On je izuzetan cuvar koji objedinjuje snagu buldoga i okretnost terijera.

Takode to je vjeran i inteligentan saputniki zbog prijatnog karaktera, veoma cijenjen pas za društvo.Veoma je koristan na selu, jer cisti teren od opasnih životinja, medutim sve ga cešce srecemo u gradovima gdje ga poklonici rase koriste kao kucnog psa.

Americki stafordski terijer ima kratku, zgusnutu i sjajnu dlaku, krutu na dodir.Dozvoljene su sve boje dlake; jednobojna ,višebojna ili šarena. Sasvim bijela dlaka ili sa preko 80 % bjeline se ne cijeni.

20.03.2006.

AMERIČKI KOKER ŠPANIJEL!

Američki koker španijel je potomak engleskog kokera,od koga se pomalo udaljio tokom XX vijeka.Američki odgajivaći su selekcijom, rađenom prema estetskim kriterijima dobili psa namijenjenog za društvo.Rasa je zvanično priznata 1946 godine, a u Francuskoj se pojavila 1956 godine.Američki koker sačuvao je živost cunjavc, kojom su se odlikovali njegovi preci. U ponašanju ispoljava veliku eleganciju ,posebno u hodukoji istće njegova luksuzna dlaka
Uživa u vježbanju i lako ga je naučiti ponašanju kako u predgrađu tako i u kući u gradu.Nije mu potrebna gospodska kuća a bit će sretan u svakoj koja ga prihvati.Jedna od najpopularnijih pasmina u SAD.Sve boje i mješavine boja su dozvoljene, crna, kestenjasta, riđa ili crna sa crvenim oznakama,jednobojna ili dvobojna.

20.03.2006.

ARGENTINSKI PAS!

Ovaj pas je nastao početkom dvadesetog vjeka u Argentini, ukrštanjem mastifa , njemačke doge, boksera i drugih pasmina. Argentinski pas je snažan, hrabar, okretan i obdaren izvanrednim njuhom. Pas koji se koristi za čuvanje i za odbranu, kao pas spasilac i pratilac slijepih osoba, sposoban je da obavlja najrazličitije poslove uključujući i funkciju borbenog psa. To je također i kućni ljubimac odan i umiljat , veoma cijenjen u svojoj zemlji. On je ; snažan, hrabar i okretan pas, takođe je obdaren izvrsnim njuhom. Po nekima je ovaj pas nadnadaren, i veoma dobro prihvata obuku, te je sposoban da obavlja najrazličitije poslove. Argentinski pas ima kratku i gustu dlaku, jednoobrazno je bijele boje i ne smije da ima nikakvu mrlju. Oči su tamne boje , a nos jako pigmentiran crnom bojom. Ova je rasa slabo poznata u Evropi.

20.03.2006.

BELGIJSKI OVČAR!

Neki tvrde da ovaj plemenit i elegantan ovcarski pas vodi porijeklo od pastirskih pasa Centralne Evrope, a neki pak da je nastao ukrštanjem rasa lokalnih mastifa i škotskog jelenjeg hrta (lovac na jelene). U pocetku, to je bio pravi radni pas i pastiri nisu bili puno zainteresovani za njega. Godine 1885, pocele su prve selekcije autohtonih ovcarskih pasa, kratke ili dugacke dlakei svih boja.Vec 1891 godine osnovan je klub belgijskih ovcara, a 1898 godine belgijski ovcar duge i crne dlake nazvan je grenendal, po nazivu dvorca njegovog prvog odgajivaca. Prvi grenendal se oštenio 1879 godine, ukrštanjem jednog pastirskog psa po imenu Pikar i jedne ženke dugacke dlake po imenu Mala. Mužijak koji je tako nastao, ukršten je potom sa sestrama i predstavlja okosnicu citave rase.U istom periodu, ridi belgijsjki ovcar, grube dlake nazvan je lakenoa,cast kraljevskog dvorca Laeken.Kasnije su radene mnoge selekcije od strane odgajivaca da bi 1920 godine dobio pravi zamah.

Belgijski ovcar je inteligentan, izuzetnog njuha, vijeran, umiljat i odan i veoma loše podnosi promjenu gazde.Dobar je pas cuvar i nepovjerljiv prema strancima.Postao je kucni ljubimac, veoma cijenjen zbog svoje ljepote i umiljatosti.Ima dostojanstveno držanje, obožava djec. Ne podnosi prisilu, a još manje brutalnost.Razlike u rasi se ogledaju u razlicitoj dlaci.

GRENENDAL - ima crnu i dugu dlaku. Toleriše se samo malo bijele boje na prsima ( u obliku zvijezde) i na prstima.

TERVUCREN - ima dugu i ridu dlaku prošaranu crnim,glava je ipak crna od njuške do ceonog usjeka ( maska ).

MALINOA - ima kratkudlaku, ridu prošaranu crnim , prednji dio glave je uglavnom pod crnom maskom.

LAKENOA - ima grubu dlaku ride boje sa tragovima prošarane crne boje, narocito na njušci i na repu.

20.03.2006.

BERNARDINAC!

On je ponos Švajcarske.Ovaj div pseće vrste vodi porijeklo od tibetanskih doga.Vjeruje se da su direktni potomci molosa koji su zajedno sa starim Rimljanima prešli Alpe prije 2000 godina.Monasi su ih prihvatili u skloništu Velikog San Bernarda ( po njemu i nose ime
«pas Svetog Bernarda «) ali se ne zna kada su prvi put tamo stigli.Psi su prvo čuvali manastir, a početkom XVII vijeka su su počeli da ih obučavaju da spašavaju putnike , izgubljene u planini, zato su često predstavljani sa burencetom oko vrata, punim rakije.Čuveni bernardinac Beri, živio je u XIX vijeku,uspjeo je da na planini spase 40 ljudskih života, njegovi posmrtni ostaci i danas se nalaze u muzeju u Bernu.Postoje dvije vrste bernardinaca koje dijelimo samo po dužini dlake i to na kratkodlake i dugodlake. Bernardinac kratke dlake je najefikasniji na planini,jer odlično podnosi niske temperature, a lakše Radi od bernardinca duge dlake koji se nešto teže kreće po snijegu, jer mu se snijeg lijepi za šape i zamrzava.
Po temperamentu pasmina je pouzdana i bezazlena,što je dobro , jer zastrašujuče je vidjeti ,srećom veoma rijetko, kad bernardinac bukne. Bernardinac je društven,miran i razborit, nježan i umiljat, bezgranično odan i obožava djecu. Potrebno mu je mnogo vježbe i kretanja. Ovo je atraktivna pasmina , no oni koji se zaljube u njega,trebaju pažljivo razmotriti mogu li s njim izaći na kraj. Predstavljeni su kao ;dugodlaki i kratkodlaki bernardinci sa potpuno istim karakteristikama.Dlaka je bijele boje sa riđim ili crveno riđim mrljama, ili obrnuto, sa riđom bojomkoja je više zastupljena od bijele.Dozvoljeno je da dlaka bude malo prošarana crnom.

20.03.2006.

BERNSKI PLANINSKI PAS!

Daleki pretci bernskog planinsskog psa, mogu se tražiti među molosima iz Azije, koje su rimski legionari koristili kao borbene pse.Neki psi su ostavljeni na budućem teritoriju Švajcarske, ukrstili su se sa psima domorodcima, koje su bili namijenili čuvanju stada i kuća.
Bernski pastirski pas je ostao pas koji sve radi.Izvrstan predvodnik krupne stoke na srednjim planinama ,on je otporan na ponekad veoma oštre klimatske uslove tog kraja .Oduvijek je bio pas čuvar,najavljivao je posjete svojim umirenim lajanjem,a odvračao svojim impozantnim držanjem.
Dlaka mu je meka i valovita, u osnovi crna s crvenkastosmeđim dijelovima, s izražajnom bijelom lisom na glavi i na prsima.To je pas koji se lako dresira pa je stoga prikladan za člana seoskog domaćinstva. Ovo nije pas prikladan za život u gradskom stanu.

20.03.2006.

BIGL!

Ovo je engleska pasmina i veoma je stara.U SAD se najviše koristi za lov na rakune i lisice. Bigl je izuzetno brz pas, čvrstog temperamenta.Veoma je dobar gonić zečeva i lovac na srndaće , divjlče svinje i lisice. Melodično lajanje čopora biglova zvući kao hor, pa su ih englezi nazvali « Pjevajući Biglovi « (Singing Beagles ).
To je pasmina koja može zadovoljiti mnoge obitelji što žive aktivnim životom .Dlaka je ravna ,veoma gusta , ni suviše duga,ni suviše kratka a ni tanka.Boja dlake mu je dvobojna bijelo i riđe ili trobojna crno-bijelo-crveno.Mogu se sresti i primjerci sa sivoplavičastim plaštom sa crnim mrljama.


20.03.2006.

BOBTEIL-STAROENGLESKI OVČAR!

Old English Sheepdog (stari engleski ovčarski pas) je službeni naziv ovog psa van anglosaksonskih zemalja.Međutim, u Velikoj Britaniji, i svugdje drugo zovu ga bobtejl (bez repa )Da bi se razumjelo to ime, treba da se zna , da su se u prošlosti ,po engleskim običajima, novčano sankcionisali vlasnici luksuznih pasa, a da su se luksuzni psi razlikovali od radnih po tome što su im sjekli rep.
To je veseo i ekstravagantan pas te dobar obiteljski saputnik,jedino ako je obitelj spremna predano sudjelovati u njegovu vježbanju .Može biti i prvoklasan pas čuvar imovine svog vlasnika, vrlo izražajnog laveža.
Dlaka je talasasta, gruba bez kovrdža,i u svim sivimvarijantama,dok su glava,vrat i prednje šape bijeli.Poddlaka je nepromočiva.Dlaka koja je posebno duga, osuđuje bobtejla na život u polumraku i na potrebe da bude išćetkan dva puta sedmično. Vlasnici kiji izlažu svoje pse moraju sate provesti održavajući njihov izložbeni izgled.

20.03.2006.

BORDER KOLIE!

Smatra se da su njegovi preci vjerovatno bili cuvari stada polarnih jelena, koji su stigli u škotsku sa vikingškim osvajanjima i ukrstili se kasnije sa autohtonim ovcarima.Ovaj pas je dobio ime po oblasti, dolini Borders,na granici izmedu Škotske i Engleske, gdje se rasa i razvila.Border koli je u Francusku stigao 1970 godine, zajedno sa ovcama koje su uvezene iz Velike Britanije.Rasa je priznata tek 1976 godine od strane Kenel kluba

Vrlo je inteligentan i veoma pažljiv, border koli je prilagoden obuci.Treba ipak postupati nježnije sa njim, jer inace može da postane uplašen i nervozan. To je naravno potcinjen pas, uravnotežen i veseo.Veoma je odan svom gazdi, ali je nepovjerljiv prema strancima., medutim nije agresivan.Vježbe za njega mnogo znace, i ne smije se dozvoliti da se ulijeni.Border koli s obzirom na svoj temperament dobija sve više svojih poklonika, i sve više postaje kucni pas i pas za društvo.Dlaka je srednje duga, gusta , poddlaka je blaga i zgusnuta, a stvara inace bujnu grivui pantalone.Sve boje dlake su dozvoljene , ali bijele mrlje ne smiju da prednjace.

20.03.2006.

BOKSER!

Prvi put je jedan bokser predstavljen 1895 godine, u Minhenu, i pripada grupi Njemačkih rasa.Posvoj prilici potomak je borbenih pasa molosoidnog tipa iz antike,dosta težak, veoma blizak ogromnom mastifu, predci boxera su često ukršavani sa lakšim i pokretljivijim psima kao što su možda hrtovi.
Cijela vojska njegovih obožavatelja s pravom ga smatra ekstrovertom. Inteligentan je, no treba ga uvjeriti da njegov gospodar uvijek najbolje zna što treba učiniti.Može se dresirati da bude poslušan, no oni koji ga iscrpljuju trebaju biti oprezni. Zbog svoje borbene, visoko uzdignute brade izgleda kao pravi nasilnik, on ne započinje često borbu, no nikad se ne povlači ako je izazvan.Dlaka je kratka,tvrda.glatka i sjajna.Boja može biti riđa ili riđa sa šarama tzv. tigrasta , (riđa može da varira od svijetlo žute do tamno riđe).

20.03.2006.

BOLONjSKI BIŠON!

Bolonjski bišon ili kako ga neki zovu bolonjez potice iz Italije.Poznat vec u XII vijeku bolonjski bišon je bio veoma popularan u Italiji u doba renesanse,ali se cini da je porijeklo malteško, a da je došao preko Kanarskih ostrva.Ipak specificne osobine je stekao na sjeveru italije gdje se rasa dalje razvijala i selekcijom pobiljšavala.U zadnje ga vrijeme sve cešce možemo sresti izvan granica njegove postojbine.Bolonjski bišon veoma je blizak malteškom bišonu (maltezer).temperamentom ovaj pas se sa sigurnošcu može opisati kao; ljubak i prijatan za suživot, ozbiljan i inteligentan, izuzetno privržen obitelji u kojoj živi, i dosta mirniji od ostalih bišona.( kovrdžavi bišon, havanski bišon, malteški bišon....)Bolonjski bišon ima vunastu dlaku koja prekriva skoro citavo tijelo istom dužinom pa cak i glavu,medutim iako mu dlaka izgleda pomalo neuredno nije ga potrebno posebno trimati za izložbeni ring.Dlaka na tijelu je duga i ne prijanja strogo uz tijelo ( cesto se kaže da je kao pahuljica) Ovi psi se pojavljuju na izložbama pasa u svom prirodnom izgledu.Potrebno je redovito cešljanje radi odbacivanja mrtve dlake, koja kod pasa može izazvati kožno obolenje, te dlaku držati cistom i urednom.Njega dlake nije pretjerano zahtjevna.Boja dlake ovog bišona može biti samo cisto i besprijekorno bijela.


20.03.2006.

BOSTONSKI TERIJER!

Nastao oko 1870 godine ukrštanjem između buldoga i bulterijera.Bio je prvobitno namijenjen borbama pasa ,koje su se tradicionalno održavale u nekim američkim gradovima.3
Bez obzira na porijeklo, ovaj pas je veoma živ,inteligentan i miroljubiv i postao je prijatan pas za društvo.Stoga je bostonski terijer danas uglavnom kućni ljubimac i saputnik .
Brz je i neobuzdan iako je malen ;samovoljan ,no ipak dobročudan kućni pas.Nikad ne laje bez razloga ,a može živjeti i u malom stanu ako ga se redovno vodi u šetnju. Veoma je vezan za gospodar, strpljiv i nježan prema djeci.Ima kratku,tanku i sjajnu dlaku koja ne opada.Veoma je tražeo crvenkasto smeđa tigrasta dlaka sa bijelim oznakama ,što može znatno utjecati na cijenu kod kupnje, iako je crna boja sa bijelim oznakama takođe dozvoljena.Bjeline moraju biti pravilno raspoređene, po njušc, u vidu široke lise na čelu i lobanji, oko vrata,na grudnom košu i prednjim nogama kao i na donjem dijelu zadnjih nogu.

20.03.2006.

BRADATI KOLIE!

Bradati koli bi trebalo da među svojim precima ima poljske ovčare,i to bez sumnje poljskog nizijskog ovčara, a takođe i škotske ovčare.Uosnovi se koristio za predvođenje stada ovaca u Škotskoj, bio je ukrštan sa bobtejlom,i početkom vijeka umalo da nestane.Nlazi se među prvih dvadeset na listi ovčara Velike Britanije.
Ovaj pas je dobio ime po oblasti, odlini Borders, na granici između Škotske i Engleske, gdje se rasa razvila.Rasa koju danas poznajemo, dobivena je selekcijom isključivo zbog radnih osobina.To je potčinjen,uravnotežen i dragovoljan pas.Veoma je odan svom gospodaru,ali je nepovjerljiv prema strancima,međutim nije agresivan
Može biti u svim nijansama sive boje, preko plave ,crne, boje pijeska sve sa bijelom dlakom na glavi prsima i donjem dijelu nogu.
Bradati koli ili Bradati škotski ovčar izgleda onako kakav i jeste - veseo, skitnica željna zabave i dobro se preobratio od svoje prvobitne uloge radnog psa na farmi u sjajnog saputnika i obiteljskog prijatelja.

20.03.2006.

BRAZILSKI PAS!

Brazilski pas potječe iz Brazila kao što mu i samo ime kaže Smatra se da je nastao ukrštanjem doge,mastifa, krvoslijednika (Bloodhounds)..Žestok, hrabar, i budnog oka, brazilski pas je dobar tragać, koji je nekada bio obučen da hvata robove.danas se koristi kao čuvar stada i kuća, a također je i veliki pomagač u lovu na krupnu divljać, međutim teško se prilagođava životu u gradu.Dlaka ovog psa je kratka i mekana, sve boje su dozvoljene izuzev jednoobrazne bijele.

20.03.2006.

BULDOG!

Vodi porijeklo od jednog veoma dalekog pretka ,epirskog molosa,kojeg su bez sumnje ,doveli u Englesku feničanski moreplovci.Tada još nije ličio na današnjeg buldoga i bi oje poznat po borbama protiv bikova (bull-baitings).Borbe su zabranjene dekretom Parlamenta ,1835 godine.Tako je rasa koja je nekada bila veoma tražena vrlo brzo pala u zaborav, a uzgajanje tih pasa je ponovo otpočelo mnogo kasnije sa osnovnom namjerom da se eliminiše svaka agresivnost. Godine 1875 predstavljen je prvi standard
Izvrstan je pas čuvar i obožava djecu.Prilično se dobro ponaša s drugim psima, jednostavno ih neprimječujući; no akoga se izazove, može biti agresivan prema strancima ,i prema drugim psima.Dlaka jednobojna (riđa ili prošarana riđa)bijela sa riđim ili prošaranim riđim mrljam, ili bijela , sa ili bez maske ili crnom njuškom.

20.03.2006.

BULMASTIF!

Bulmastif je nastao križanjem starog engleskog mastifa s buldogom i stvoren je učinkovit pas.Snjim nije za šaliti se, on ne podnosi rado budaleštine, stoga zaslužuje gospodara koji cijeni njegovu temeljnu vrlinu, potpunu odanost i koji mogu voditi psa neovisnog po prirodi.Bulmastif je pas građen čvrsto,ali i harmonično, dajući utisak snažnog psa, ali ne i teškog.Ima tvrdu dlaku koja prijanja uz kožu i koja može biti pjegava, žućkasto smeđa ili crvena.Cijelo tijelo mu je mišićavo.Njegova glava podsjeća na staromodnog buldoga iz devetnaestog vijeka.Dlaka je kratka i gusta .Bilo koje nijanse, ridže boje crvene prošarane ili ne, mora biti čista i jasna.Dozvoljena je pojava blage bijele mrlje na grudima.Tamna maska njuške koja treba postepeno da nestaje prema očima,koje su okružene tamnim mrljama , što pogledu životinje daje pomalo melanholićan izgled.

20.03.2006.

BULTERIJER!

Oko 1838 godine borbe koje su priredivane izmedu buldoga i bikova bile su toliko popularne u Engleskoj da su njihovi organizatori odlucili da stvore novog psa za borbu, koji je bio jednako agresivan , ali okretniji od buldoga.Tako da je ukrštanjem buldoga sa terijerima nastao bulterijer.U pocetku to je bio agresivan i svadljiv pas, ali je zahvaljujuci efikasnoj selekciji i dodavanjem krvi postao pas mirnog karaktera.Iako je tvrdoglav, ipak sepokorava disciplini i uz dobru obuku može postati siguran,privržen i diskretan saputnik.

Zahvaljujuci ovim kvalitetima bulterijer je postigao današnji uspjeh.Kod ove rase psa razlikujemo dvije vrste i to, standardnu i minijaturnu. Standardni bulterijer nema ogranicenja u masi i visini rasta ( po F.C.I.), dok za minijaturnog bulterijera postoji samo standard za visinu,ali ne i za masu.Dlaka je kratka, ravna , sjajna glatka i oštra na dodir.Može biti bijele boje , sa ili bez nekoliko mrlja na glavi, ili u boji , ali u tom slucaju boja mora dominirati nad bijelinom.Iako se najviše cijeni tigrasta crvenkastosmeda dlaka,dozvoljena je i žutosmeda, crvenorida , crnatigrasta ili trobojna (crna i bijela sa plamenim oznakama na nogama ). Najviše pažnje , izlagaci posvecuju boji dlake, držanju ušiju ili repa, obliku ociju i ravnoteži repa.

20.03.2006.

ČAU ČAU!

Čau Čau je kineski pas i prije 2000 godina je živio na tim prostorima.Nekada se njegovo meso koristilo u ishrani, anjegovom kožom se trgovalo.Ime pasmine potiće od deformisanog engleskog koji se koristi na Dalekom istoku ali njegovo značenje nije razjašnjeno. Čau Čau je odan pas svome gospodaru, no ne slaže se dobro sa strancima i drugim psima.Unatoč svemu ,privlaći mnogobrojne poklonike ,a oni koji pasminu dobro ne poznaju, trebaju mu pokloniti više pažnje.Zbog mačijih crta njegove ličnosti nemože biti izrazito poslušan , niti je sposoban ze velike izraze nježnosti. Čau-Čau ne podnosi da bude vezan Dlaka je gusta, bujna,prava i čvrsta.Poddlaka je meka ivunasta.Boja dlake je: crna, plava, riđe, krem ili bijela bez mrlja.Postoji i varijetet čau čau sa kratkom dlakom, za koga izuzev ovog detalja važi isti standard.Oći su sitne, tamne i bademaste, a kod plavih i riđih primjeraka mogu biti i svijetle.

20.03.2006.

ČIUAUA!

Čivava,veoma starog porijekla ,potiće od prakolumbijskog psatečićija,i ime je dobila od meksičke oblastiu kojoj je vjerovatno rođena.
Postoje dvije verzije,jedna je kratkodlaka,druga dugodlaka.Inače su identični i sićušni psi izvanrednog duha.Obje verzije vole vježbanje i izuzetno su razugrani, a obitelj s malim djetetom mora neprestano nadzirati odnos između djeteta i psa.Veoma su vezani za svoje gospodare stoga mogu ispoljavati isvoj ljubomorni temperament.Ovaj pas je veoma dobar čuvar, koji lavežom upozorava i na najmanji šum.
Dozvoljene su sve boje i sve mješavine boja .Najcjenjeniji su ,međutim žuto-smeđa,čokoladno-smeđa,bijela,boja pijeska,srebrnastosmeđa,srebrnastosiva,crna,crna sa paležom,i tigrasta ( žuto-smeđa).

20.03.2006.

DOBERMAN!

Rođen je u Njemačkoj ,prije od oko sto godina .Ovaj veoma elegantan pas dobio je ime po Luisu Dobermanu tada zaduženom za rukovođenje stajom za uhvačene pse u malom gradu Apolda (Tuering).On je ukrštanjem dobio prve primjerke ove rase.Među pretke dobermana ubrajaju se bez sumnje, pinč, njemačka doga,boseron,rotvajler.
Dobermanov pinč (koga neki zovu samo doberman) potječe iz njemačke i snažan je, i brz pas čuvar.Odlikuje se prije svega energijom pa ga je svojevremeno pratio glas da je razdražljiv. Pomnom dresurom i selekcijom ove su osobine poboljšane , no on je glavni u porodici ili na radnom mjestu. Oko četvrtog do petog mjeseca, on često pokušava režeći i pokazujući zube ,da nametne svoju volju.Takvo ispoljavanje njegovog nezavisnog duha mora odmah da bude suzbijeno, bez brutalnosti , ali čvrstom rukom.Kao kućni pas može se po odanosti nadmetati s bilo kojom pasminom. Potrebno mu je dosta vježbe a kao posljedica takve aktivnosti i dosta hrane.Dlaka je tvrda i nabijena ,kratka i glatka ,crne, tamno smeđe ili plavo - sive boje .Ima dosta plamenih oznaka , boje mahagonija,na nivou njuške,usana, obraza, luka iznad obrva, grla, prsa, došapja, nogu, unutrašnjosti bedara i anusa.

20.03.2006.

ENGLESKI KOKER ŠPANIJEL!

Engleski koker španijel danas se često naziva samo koker i predstavlja jednu od najpopularnijih rasa. Njegove daleke pretke treba tražiti među srednjevjekovnim goničima kao i pretke ostalih španijela i epanjela.
Vatren je uporan,veoma izdržljivi hrabar, ima veoma razvijeno čulo mirisa i odlično se pokazao u lovu u močvari i šumi(veoma dobro aportira ).Koker je veoma šarmantan saputnik,koji posjeduje jednu zanimljivu osobinu : neprestano maše repom. Mora da bude dovoljno aktivan, inače mu prijeti gojaznost.
Izuzetno radišan pas koji uvjek nešto istražuje i juri po vrtu ili oko živice.Lako se prilegođava na život u kući i u gradu. Uživa donositi stvari na zapovjed ili dobrovoljno.Vrlo je popularan u gradskim obiteljima.Dlaka je ravna, svilenkasta , sa dosta resa , koje nikad nisu ukovrdžane može biti jednobojna crna ili zlatno-riđa, dvobojna crna sa riđim oznakama, bez bijelih oznaka osim na grudima ,a veoma često u svim kombinacijama jedne ili dvije boje sa bijelom.

19.03.2006.

ERDEL TERIJER!

Ova pasmina dobila je ime po maloj rijeci Eri (Aire) nastanjenoj vidrama,u oblasti Lids (Leeds) u Velikoj Britaniji. Pasmina je namijenjena lovu na vidre nastala je oko 1850 godine ukrštanjem psa vidraša(Otterhound),starog engleskog terijera i bijelog terijera.Danas je zvanični pas Britanske nacionalne policije.Snažan je i hrabar, ponekad čak neustrašiv i uvijek na oprezu.Pun je života,strpljiv i prijatan.
On je dobar pas čuvar zato što smatra da je njegov zadatak čuvati imovinu njegova vlasnika.Ima snažan glas koji vrlo prijeteći djeluje na nepozvane.Voli vježbati i dobro se slaže s drugim psima.Dlaka je oštra i gusta,ojačana kratkom mekom poddlakom.Boja dlake je crvenosmeđa sa velikim crnim ili tamno sibim plaštom.

19.03.2006.

FOKS TERIJER!

Ovaj pas je poznat još od XVI vijeka po svojoj hrabrosti u lovu na lisice.Foxterijer je svadljiv i neustrašiv pas koji izazoiva poštovanje stranaca.Ima neugodnu osobinu da napada druge pse.
Dinamičan je i veoma temperamentan, a prema gospodarima veoma prijatan i vjeran, te može biti veoma ljubomoran.Teško podnosi da bude zatvoren , ajoš više da bude vezan, ipak ako je dobro obučen može da se lijepo ponaša i vrlo efikasno čuva kuću i imanje.Zbog toga je broj njegovih ljubitelja i dalje veliki.
Oštrodlaki foks terijer nije pohlepan pas i ne deblja se ukoliko dovoljno vježba.Izuzetan je kao kućni pas i bučno čuva svoj dom. Postoje dva varijeteta koja se razlikuju po kvalitetu dlake ; oštrodlaki i kratkodlaki.Oštrodlaki foxterijer ima izlomljenu veoma oštru dlaku koja se lako mrsi.Najviše se cijeni tekstura toliko zgusnuta da se koža ne vidi kada prstima razdvajamo dlaku.Dlaka je pojačana tankom poddlakom.Da bi bilo još reprezentatuvnije dlaka foxterijera se trimuje i umjetnički modeluje.Kratkodlaki foxterijer ima, pravu, glatku, ravnu, i bujnu dlaku. Kod oba varijeteta najviše se cijene primjerci sa najviše bjelina.Mogu imati crne,crne i crvenkastosmeđe ili samo crvenkastosmeđe oznake .

19.03.2006.

FRANCUSKI BULDOG!

Iako je manji i laganiji francuski buldog podsjeća na engleskog.Prema najvjerovatnijoj predpostavci ,franciskog buldoga su donijeli tokom XIX vijeka u francusku engleski textilni radnici; zatim je bio ukrštan sa raznim lovcima na pacovei bez sumnje sa drugim malim dogama sa sjevera zemlje i iz Belgije.Proizvod ovog ukrštanjapostao cijenjen lovac na pacove ,kod mnogih trgovaca,prodavaca vina i mesara koji su počeli da razvijaju rasu i da joj daju njen današnji izgled.
Šarmantan je kućni pas i ostavlja utisak da će kuću i imovinu braniti do posljednjeg daha,a jači je no što se očekuje.Teško podnosi vruče dane i teško diše ako se napreže.Aktivan inteligentan i privržen što ga nekada može učiniti i veoma ljubomornim,istovremeno je blag sa djecom ali hrabar i tvrdoglav. Jednom rječju kućni pas i pas čuvar ujedno.

19.03.2006.

HOVAVART!

Hovavart je njemački pas,i slabo je zastupljen van zemlje svog porijekla, posjeduje sve kvalitete psa čuvara i pastirskog psa.Poznat od davnina u svojoj zemlji, on vodi porijeklo od azijskih doga.Vrijedan radnik,inteligentan,poslušan,ovaj pas,koga je lako obučiti,razvijenog njuha,veoma je hrabar kada je to potrebn, ali nikadanije agresivan bez potrebe.
Dlaka mu je srednja duga može biti crna i zlatna, zlatnosiva ili ponekad posve crna. Uživa u obiteljskom okruženjui nisu mu potrebne velike količine hrane ni zahtjevno vježbanje.Ima dobro razvijen njuh pa može slijediti trag što upućuje na to da može biti dobar tragač.Dobar trkač i efikasan skakač ,koristi se kao vodić i kao spasilac.

19.03.2006.

IRSKI SETER!

Smatra se da irski seter predstavlja najstariju od tri rase setera , koja je poznata bar od XVIII vijeka.Upočetku su irski seteri bili crveno bijeli,crvenu dlaku su nametnuli ljubitelji počev od XIX vijeka, tako da su crvenobijeli seteri skoro nestali.Ovaj varijetet je ipak sačuvan i priznat kao posebna rasa u Irskoj.On je srdaćan i osjetljiv pas, ćija obuka nije uvijek jednostavna..To se mora posebno imati u vidu ako je pas namijenjen za društvo, odnosno kao kućni ljubimac.
Može ga se dresirati kako bi se ukrotila njegova neobuzdanost,i to mogu učiniti samo oni koji odluče biti čvrsti.Teško savladava lekcije odazivanja. Kuje ove pasmine često imaju vrlo brojna legla, čak do šesnaest štenadi.Dlaka je ravna, kraća i tanja na glavii formira duge svilenkaste rese iznad ušiju, na zadnjoj strani šapa, na grlu, grudima i stomaku.Dlaka crvenog setera je izrazito crvenosmeđe boje bez primjesa crne.Toleriše se ipak malo bijelo obilježje na grudima, prstima ili na glavi.

19.03.2006.

JACK RASEL TERIJER!

Jack Rasel terijer nastao je kao inačica Parson Rasel terijera.Kao zemlja porijekla ovih dviju rasa vodi se Australija iako je istinski porijeklo Engleska.Nastankom ove pasmine korišteni su navodno (nema dokaza) terijeri velečasnog Jack Russella te i po njemu nose ime.Psi su bili strašno popularni u to vrijeme pa se o križanju nije vodilo puno brige.Bilo je bitno što prije i što brže producirati ove pse za prodaju.Jack rasel terijeri počinju se koristiti za lov na jazavce; i nastaju kratkonogi J:R: Sam Jack Rasel nikada nije imao afiniteta za lov.U krv Jack Rasela uvodi se krv bulterijera i buldoga. Sam Velečasni nije htjeo imati nikakve veze i nije želio njihoovu krv u svojim psima. Iako su navodno Jack Rasel terijeri nastali od Parson terijera, ipak se može reći da je otac Jack Rasel terijera čovjek po imenu Heinemann, a otac Parson terijera Velećasni Jack Rasel.Engleski kinološki klub Parson terijera imao je mukotrpan posao za priznavanje pasmine Parson Rassell terijer jer je trižšte bilo preplavljeno svakojakim psima - čak i crnim J.R. terijerima ,što je apsurd jer ovi psi moraju biti večim dijelom bijeli.Jack Rasel terijer može biti krtkodlaki i oštrodlaki najčeće bijel sa žuosmeđim, limunsko žutim, riđim ili crnim mrljama nepravilnog oblika i rasporeda. Ovi psi su prekrasno društvo za obitelji pune života. lako ih je hraniti i njegovati im dlaku, te nisu zahtjevni u vježbanju i brzo uče.

Parson Rasel terijer- FCI- III sekcija 1 ( veliki i srednje veliki terijeri) - V. Britanija

Jack Rasel terijer FCI-III sekcija 2 (mali terijeri)- Australija

19.03.2006.

JOKŠIRSKI TERIJER!

Nastanak jorkširskog terijera vezuje se za Škotsku,odakle je početkom XIX vijeka prenešen u Jorkšir.Tu su ljudi izvornog terijera po imenu Klajdsdejl (po istoimenoj rijeci Klajd) počeli sparivati sa autohtonim terijerima .Korišteni su u krivolovu na zečeve.Dugačka dlaka ovih pasa bila je neophodna jer su se za nju mogli lako uhvatiti u slučaju hitnog povlačenja.Vjerovatno su vršena ukrštanja sa veoma lijepim maltezerom, izvrsnim lovcem na pacove.Sigurno je da su jorkširski terijeri kao nasljednici svih tih hrabrih malih pasa sačuvali odlike pravih terijera.
Njegovanje dlake kućnog psa , onoga što je popularan u cjelom svijetu lako je provesti prosječnom vještinom.Kao kućni ljubimac spreman se igrati sa djecomili bjesomučno trčkarati uokolo.Dlaka je duga , ravna, sjajna fine svilenkaste teksture.Boja dlake je tamna čelićno plava.Dlaka na glavi, grudima i donjem dijelu nogu je crvenkasto zlatne boje.Činjenica je da dugu dlaku treba potkratiti ako psić slobodno trćkara .Boja dlake ne smije biti srebrnoplava ili miješana sa blijedožutom, bronzanom ili crnom dlakom.

19.03.2006.

KAVKAVSKI OVČAR!

Porijeklom je iz oblasti po kojoj je i dobio ime,ovaj veliki pastirski pas, sposoban je da se prilagodi veoma razlicitim klimatskim uslovima.Može da se sretne u cijelom bivšem Sovjetskom Savezu; u Griziji, Jermeniji,Azejberdžanu,Kalmukiju, kao i po sjevernim stepama Kavkazaili na prilazima Astrahana.Stepski pas je lakši od psa iz planinskih krajeva.

Ovaj pas je rustican,zahtjeva malo,veliki je radnik i veoma efikasan, a takode i uravnotežen.

To je veoma aktivan i hrabar pas, koji dobro reaguje u odbrani.Njegovo nepovjerenje prema strancima je takvo da je veoma opasno približiti mu se.Dlaka je prava,debela,dok je poddlakasvjetlija bujna.Postoje tri varijante kavkaskog ovcara; jedna ima dugu dlakukoja stvara grivu, rese, pantalone sa lijepim bujnim repom.Druga varijanta je sa kratkom i debelom dlakom, dok kod trece, pas ima dugu dlaku ali bez resa,bez grive i bez pantalona.Boja dlake ide od boje pijeska do ride, cesto prošarane crnom, jednobojne ili dvobojnesa bjelinama.Drugi naziv za ovog psa je kavkaska ovcarka.

19.03.2006.

KAVALIRSKI ŠPANIJEL KRALjA ČARLSA!

Potiće od jedne stare azijske rase koja je u Evropu vjerovatno stigla preko Španije .Ime duguje Čarlsu II Stjuartu koji se od njega nije odvajao i koji je započeo njegov uzgoj.
Ima lijepu glavu i skladno tijelo. Boja dlake može biti različita , od crvene boje rubina, crne s paležomi trobojne do bijele s kestenjastim mrljama. .Njegovu dlaku nije teško njegovati i može se održavati urednom, samo četkanjem i češljanjem.Preporučuje se češljanje i četkanje svaki drugi dan.Treba nadgledati njegove osjetljive uši,i sklanjati višak dlaka koje zapušavaju kanal.Kavalirski španijel kralja Čarlsa je odvažan i okretan pas,ima izraženu ličnost.Veseo,druželjubiv,veoma blag i privržen, ima izraženu sklonost ka udobnosti.Stidljiv je ali kad jednom stekne povjerenje, pokazuje se kao društven. Osjetljiv je i užasava se grubosti.Inteligentan i budan,zanima se za sve što se oko njega dešava Izuzetno je vezan za gospodara i uvijek željan nježnosti.Ne voli hladnoću i vlagu.Izvanredan je kućni ljubimac i saputnik, za uredne i organizovane obitelji i ljude blagog temperamenta pošto je i sam takav.

19.03.2006.

KOMONDOR!

Ovaj veliki pastirski pas,velikih dimenzija,potomak je vjeruje se, pas čuvarakoji su pratili Mađare kada su oni došli u današnju Mađarsku u IX vijeku.Ovaj seoski pas kojem je potrebno da se puno troš,teško se prilagođava ograničenjima života u gradu.
Komondor je još jedan mađarski pastirski pas i u svojoj postojbini on je čuvar velikih stada i farmi.Njegov je osnovni nagon čuvanje,a zbijati šalu s ovako velikim psomje blago rečeno,opasno.Nepovjerljiv je prema strancima,a zna biti suzdržan i prema članivima obitelji.To je pas samo za one koji razumiju što ih čeka.Dlaka je bijela ,duga,gruba,načičkana i teži da se upleteu zamršene pramenov,posebno je duga na stražnjim nogama gdje prelazi 20 cm.Poddlaka je tanka i gusta.

19.03.2006.

KOVRĐAVI BIŠON!

Kovrđavi bišon porijeklom je iz sredozemlja i blistavo je bijele boje. Nastao je u doba italijanske renesanse ukrštanjem između malteškog bišona i drugih malih pasa među kojima je i pudla. Veoma inteligentan i simpatičan u XVII potisnuo je čak i pudlu u salonima.Obzirom na njegovo porijeklo, Međunarodna konološka federacija je ovu rasu priznala kao francusko-belgijsku.Veseo, razigran i živahan ovaj pas je ostao izrazito naklonjen životu na selu , ali takođe se dobro prilagođava životu u stanu. On je duhovit i uživa u obiteljskim igrama.To je još jedan patuljasti pas koji lako prihvata gužvu i obaveze zaposlene obitelji.Dlaka mu je snježno bijela tanka, vunasta,ukovrdžana i veoma opuštena, ni ravna ni upletena,i duga je 7 - 10 cm. Ne dopušta se nikakva mrlja, ali se prihvata malo boje slonovaće na ušima. Kvalitet dlake je najznačajniji.

19.03.2006.

KOTON IZ TULEARA!

Porijeklo ovo psa sa Madagaskara seže veoma daleko jer ovaj pas postoji vec vijekovima u oblasti Tulear.Inace veoma je slican bišonima, kako morfološki, tako po konstituciji i po dlaci, ali bilo bi posve nesigurno tražiti srodstvo izmedu njih.

Koton je drag i umiljat pratilac privržen gospodarima ,i dovoljno je miran i uravnotežen da bi živio u kuci, ali napolju iskauje svu svoju snagu, jer tokom šetnje nikada se nece umoriti prije svog gospodara.tek odnedavno je poznat široj javnosti u Evropi, kao da je ljubomorno cuvana tajna, i odmah pocinje da biva cijenjen zbog svojih pomenutih vrlina i zbog estetike svoga neuporedivog krzna.Ova pasmina najpopularnija je u Francuskoj, gdje doživljava svoje istinske zaljubljenike rase. Struktura tanke, duge i talasaste dlake podsjeca na pamuk.Boja dlake je bijela, ali je dopušteno nekoliko mrlja u manje ili više izraženim nijansama žute boje, posebno na ušima.

19.03.2006.

LABRADOR RETRIVER!

Uz ostalo je to lovački pas, vodič za slijepe, pas za pronalaženje droge i kućni pas.
Visina mužjaka iznosi 56 - 57 cm, visina ženki 54 - 56 cm. Dlaka je kratka i debela s vodootpornom poddlakom. Boje su jednobojno crna, čokoladno smeđa ili svijetložuta. Mala bijela mrlja na prsima je dozvoljena.
Dlaka iziskuje malo njege. Dovoljno je četkanje jedanput tjedno, za vrijeme linjanja potrebno je malo više pažnje.
Labradori su ljubazni, inteligentni, poslušni, društveni, privrženi, promišljeni i razumni. Imaju dobar njuh. Tek kasnije sazriju duhovno i tjelesno.

Labrador je inteligentan pas kome gotovo niti ne treba odgoj jer voli učiti i raditi za svoga gospodara.
Šteta je držati ga samo kao kućnog psa s obzirom na njegove razne sposobnosti. Izvrstan je lovači pas i pas tragač, a ima i dobre rezultate na natjecanjima iz poslušnosti. U svakom slučaju, što god s njime poduzeli, on će se izuzetno veseliti.
Labradori se u pravilu dobro slažu s drugim psima i kućnim životinjama. U prisutnosti djece su izuzetno strpljivi i umiljati. Pravi su prijatelji čovjeka - zbog toga nisu baš pogodni psi čuvari.
Dobro će se prilagoditi kao kućni pas, ali se ne smije nikada zaboraviti da mu je potrebno puno kretanja. Obožava duge šetnje na kojima može trčati i igrati se bez uzice. Voli vodu i aportiranje.

19.03.2006.

LASA APSO!

Lasa Apso je porijeklom sa Tibeta i smatra se za jednog od najstarijih pasa na svijetu.Najcešce je bio uzgajan kao sveta životinja u hramovima lama. Njegova prodaja je bila zabranjena pa su iz tog razloga prvi primjerci ove rase stigli u Evropu tek pocetkom XX vijeka Njegova predivna zlatna dlaka podsjeca na tibetansku kozu od koje je i dobio ime apso. Veseo, živahan,veoma je pouzdan i šarmantan pratioc.Ima istancano uho i upozorava na opasnost oštrim lajanjem.Veoma je tražen narocito u SAD.Dlaka je dosta dugacka, ana dodir ne djeluje ni ucebano ni svilenkasto.Poddlaka je veoma gusta.Najtraženiji su jednobojni primjerci, boje pijeska sa zlatno ridom bojom, bojom uglja ili pak crnom, sive ilovace,smedi ili bijeli kao i primjrci u više boja koje su pravilno rasporedene.

Otporan je na hladno vrijeme i kilometrima može veselo šetati.Pprirodi je neovisan i oprezan prema strancima, no veoma privržen svojim vlasnicima. Izuzetan je obiteljski saputnik.

19.03.2006.

MAĐARSKI PULI!

Ovaj pas mađarskih ravnica koji podsjeća na tibetanskog terijera, po nekim kinolozima, vodi porijeklo odstarih azijskih ovčarskih pasa..U svakom slučaju puli je pas koji koji se od davnih vremena, čuva ogromna stada ovaca.
Mađarski ovčar puli je pastirski pas za kojeg vrijedi uzrečica «jednom viđen nikad nezaboravljen». Puli je brz i energičan pas koji voli vježbanje i ljude.Često laje i zato je učinkovit poput protivprovalničkog alarma. Puli koji obožava vodu, nekada se takođe koristio i u lovu na patke.Ničeg se ne boji ,vjeran je prijatelj, ali je zadržao i osjećaj za samostalnost. Inteligentan je i nepodmitljiv,ne voli strance.Najpoznatija varijantapulija je crni puli,čija dlaka pod jakim suncem ima tendenciju da pocrveniza period od godinu do dvijMogu da se nađu i druge varijante pulija, tamno sive ili čisto bijele boje dlake.Bijeli puli je veoma tražen kao kućni ljubimac.Sve te različite forme pulija, imaju dugu dlaku gustu i zbijenu ponekad podijeljenu na resice koje joj daju čupav izgled.Vunasta poddlaka veoma dobro štit, i ima tendenciju da se zamrsi kod nekih vrsta.Naravno lijepa dlaka zahtjeva mnogo njege.

19.03.2006.

MALAMUT!

Kao autohtoni aljaski pas,aljaski malamut pripada najstarijoj populaciji ove zemlje.Nekadašnje ime Malhmut dobio je po eskimskom plemenu koje ga je pripitomilo.
Ovo je sjajno građena i pristala pasmina.Pasmina ovih pasa generacijama se razvijala na Aljasci i koristila sa njegova sposobnost da vrlo učinkovito vuku kad se nalaze na kraju uzice.Ovog psa treba trenirati od najranije dobi da bi se moglo kontrolisati u kućnim okolnostima, stoga su tečajevi dresure neophodni.Težak je i snažne građe, on je najveći pas za vuču i smatra se kraljem sjevernih pasa.Snažan,izdržljiv i brz pas šampion je u trkama saonica.Pošto je veoma čist, miroljubiv,miran,nježan i rado se igra veoma je cijenjen pas za društvo. I pored uspjeha koji je postigao, ne treba zaboraviti da ovaj pas nije stvoren za život u gradu i da pati zbog vručine i nekretanja.Dlaka može biti u svim nijansama sive boje do crne,sa bijelim oznakama na stomaku i dijelu šapai svijetlijim ili tamnijim obilježjem u obliku kape na lobanji, ili u obliku maske na licu.Bijela mrlja na čelu ili potiljku je veoma cijenjeno.Jednoobraznobijelo krzno takođe je dopušteno.

19.03.2006.

MALI LAVLjI PAS!

Ovaj pas nije puno rasprostranjen izvan granica Francuske,,Belgije i Velike Britanije ( gdje ga nazivaju Loucen (Lowchen).Inteligentan, nježan, ljubak i veseo mali lavlji pas koji potice direktno od malteškog psa ( maltezera) je šarmantan pas za pratnju , a ujedno i dobar zaštitnik.Aktivan je i voli se igrati. Dobro se slaže sa djecom, stoga je dobar kucni psic.

Dlaka mu je duga i svilenkasta, oblikuje grivu, a može biti bilo koje boje, pa drugi dio njegova imena potjece od cinjenice da istimaren podsjeca na lava. Šiša se od zadnjeg rebra prema natrag i cijelom dužinom repa osim perjanice. Njega dlake je ocito zahtjevn posao , aosim toga nije mu potrebno ništa posebno.

19.03.2006.

MALTEZER!

Bez imalo sumnje porijeklo ovog psa vodi iz starog Egipta.
To je psić koji se najelegantnije kreće od svih patuljastih pasa, u punom trku izgleda kao da plovi dok oko njega leprša njegova dlaka.Voli vježbanje i veliko mu je zadovoljstvo i užitak biti u ljudskom društvu.Nema sumnje da je osjetljiv, rijetko se razboli.Veoma je umiljat, vjeran i ljubak pas.Njegove najbolje osobime su velika snaga i neumornost. Njegova luksuzna dlaka traži veliku njegu .Čak i da nije više u modi, malteški pas ostaje jedna od najrasprostranjenijih i najprestižnijih rasa za uživanje .Dlaka maltezera je bijela ili bolje rečenoboje blijede slonovaće, sčinjena je od debelog sloja guste dlake koja je pomalo talasasta i sjajna, a svilenkasta na dodir .Na leđima je razdjeljak koji dlake dijeli na dvije strane i dodiruje tlo.Neki ga zovu još i Malteški bišon.

19.03.2006.

MASTIF!

Ovo je velik i kompaktan pas, stabilan na svojim razmaknutim šapama , mastif najvjerovatnije vodi porijeklo od asirskih doga ,a koje su i same nastale od tibetanskih doga ,a dovezene u Evropu od strane Feničana. Drugi kinolozi samtraju nasuprot tome da mastif vodi porijeklo od grčkog molosa, kojeg su u Englesku doveli rimski legionari..Nekada je mastif bio veoma cijenjen kao pas čuvar, ratni i borbeni pas, i bio je vema popularan. Drugi naziv za ovog psa je Engleska doga.
Mastifa se često povezuje sa stasim engleskim Mastifom.Visok je 76cm i masivno građen.Ovako golem pas izuzetno brzo raste i zahtijeva pažnju i dobru prehranu; puno jede i moglo bi biti skupo uzdržavati jednog ovakvog psa.Srećom po temperamentu je miran-inače bi bio opasan, no nasuprot njegovom mirnom temperamentu on je izvrstan pas čuvar.Mastif je nepodmitljiv i hrabar , sa njim treba biti oprezan , pa i samo zbog njegovih dimenzija.Potrebna mu je stroga obuka , jer postoji mogučnost da bude opasan po stranca, pa ipak je nježan i odan ,pod uslovom da je okružen pažnjom i ljubavlju.Dlaka mu je kratka i gusta, riđe boje različitih nijansi ili tamno riđa prošarana.

19.03.2006.

MOPS!

Ovo je veoma stara rasa koja podsjeća na mastifa u minijaturi,porijeklom je iz Kine Prvo je donešen u Holandiju a kasnije sredinom XIX vijeka dospijeva u Englesku. Njegovo pravo ime je Karlin,u engleskoj zbog specifičnog lika dobiva ime «pugs» (na engleskom pug-nose znaći ravan nos),u evropi poznat pod imenom mops (mada ni jedan od ova tri naziva nije pogrešan) . Vjeran,osječajan,nježan i isključiv, mops predstavlja izuzetno privrženog ,odanog i hrabrog pratioca.
To je pas koji nasmijava ljude kad ga ugledaju, zato što je toliko uvjeren u svoju važnost.Dobar je i odvažan čuvar koji može živjeti i u malom stanu.Dlaka je fina, kratka nježna i sjajna, i može biti boje srebrnog pijeska, riđe bež, tamno, boje kajsije ili crne.

19.03.2006.

NAPULjSKI MASTIF!

Ovaj italijanski pas potomak je tibetanske doge , preko grckih i rimskih molosa i postoji vec oko 2000 godina , i vjerovali ili ne njegov uzgoj nikada nije prestajao uprkos ratovima.

Bio je borbeni i ratni pas , a danas se obucava da cuva vile i gazdinstva, a sve više se cijeni i kao kucni ljubimac stoga mu je i cijena same kupnje dosta visoka , pa nemojte racunati da cete za jednog psa ove rase izdvojiti malo novaca.Napuljskog mastifa se može okarakterisati kao ; uravnotežen, inteligentan, smiren i odan, i treba naglasiti hrabar i izdržljiv te ce stojecki podnijeti fizucku bol.Njegov dobrocudni izgled ne smije da zavara, jer je on sklon ispoljavanju agresivnosti prema osobama koje ne poznaje.Ako mu se naredi da napadne, onda ce on pokazati koliko je neustrašiv, svojom masom, svojim vilicama ali i svojom agilnošcu, tada je vrlo teško zaustaviti ga.To je pas kome je prijeko potreban prostor, stoga ne uzimajte ga ukoliko nemožete ispoštovati zahtjeve ovog psa ( ukoliko nemate dovoljno veliko dvorište).

Uživa u vježbanju, no nije odviše zahtjevan po tom pitanju ;njegov je apetit uistinu ogroman.Kad treba zaštiti vlasnika i njegovu imovinu ,ne treba sumnjati u njegovu odvažnost.Njegovi obožavatelji drže da on svu svoju snagu koristi jedino na zapovjed, što ostali prihvacaju s olakšanjem.Dlaka je kratka inježna, dobro obložena.Boja dlake je crna, olovna, siva boje miša,rida ili rida prošarana.Dozvoljene su bijele fleke na grudima i na prstima.Drugi naziv za ovog psa je Napuljski Matin.

19.03.2006.

NjEMAČKI DOGA!

Pojavljuje se u pet službenih boja koje uzgajivači ljubomorno čuvaju - pjegava, žućkastosmeđa, plava, crna, i harlekin šarena koja je u osnovi bijela s crnim ili plavimmrljama.To je snažan pas dubokih prsa, istinski gonič korišten u lovu na divljač.Jako voli vježbanje kao i svoju osobnu udobnost.Prijateljski raspoložen,vjeran vlasniku ,voli djecu i izuzetan pas čuvar.

19.03.2006.

NjEMAČKI OVČAR!

Ovaj daleko poznat i izuzetan pas koji je po nekim i idealan, dolazi iz Njemacke.Nastao je kao rezultat strpljivog rada na selekciji, kapetana Maks for Štefanica, koji je u predhodnom vijeku dao sebi za zadatak da ukrsti više rasa ovcarskih pasa da bi stvorio novog psa koji bi bio obdaren maksimumom kvaliteta.Danas njemacki ovcar je najpoznatiji i najrasprostranjeniji pas u cijelom svijetu.Ne mogu se jednostavno nabrojati svi kvaliteti ovog psa, ovaj pas je hrabar,inteligentan,odan u potpunosti,poslušan, potcinjensvom gospodaru.Uvijek je u stanj pripravnosti, on žestoko brani gazdu i pri najmanjoj opasnosti, cak iako nije bio obucen za to.Obdaren je jednim od najboljih njuhova u svijetu pasa , postao je majstor i u umjetnosti pracenja traga.

Uzgojem i dresurom postao je poznat kao pastirski pas, vodic slijepih osoba , kao i policijski pas. Postoje znatne razlike u shvacanju idealnog oblika za ovog sve namjenskog psa.Tijelo mu je nešto duže od visine, dužina dlake varira. Ukoliko se zanemare elementi osobnog ukusa, ostaje cinjenica da su najbolje osobine njemackog ovcara njegova inteligencija, podložnost dresuri, odanost i prvoklasan clan doimacinstva.Da bi bio exterijerno savršen, njemacki ovcar mora da ima snažan i mišicav vrat,dubok grudni koš, prava leda (kod odraslog psa) malo uzdignut stomak,slabine široke i jake.Postoje tri varijante dlake, kratka,poluduga i duga.Kratka dlaka je najviše zastupljena: ona mora da bude gruba gusta i obložena, duža na vratu i na zadnjoj strani nogu, sa poddlakom.Poluduga dlaka je manje gruba, manje obložena, a stvara gusre rese na nogama, ušima i na vrhu repa, poddlaka nije dovoljno gusta.Duga dlaka je vunasta, cestose odvaja crtom na ledima, a poddlake nema.To odsustvo poddlake je psima davalo izgled po kojem su u svojoj zemlji porijekla nazvani schaferpudel (pudlica ovcar ).18.03.2006.

NjEMAČKI ŠPIC!

Potomak sojenickog psa koji je živio prije 6000 godina i ciji su fosilni ostatci pronadeni, špic je u Njemackojbio poznat vec oko 1700-te godine. Englezi su pocetkom XIX vijeka predstavili prve pomeranijske pse malih dimenzija, koji postoje i danas.Najrasprostranjeniji psi iz porodice špiceva danas su mali i patuljasti špic. .

To su snažna, vesela stvorenja,vrlo bucna kad najavljuju dolazak stranca,no i vrlo ljubazna kad se sa strancem sprijatelje. Dlaka je prekrasna ako se temeljito njeguje,ali nije za lijene vlasnike.Uživat ce u svim obiteljskim zabavama,a dobri su saputnici za sve dobne skupine.

18.03.2006.

NjUFAUNDLEND!

Ovaj gorostas je jedan od rijetkih autohtonih pasa sjeverno-američkog kontinenta.Njegovo porijeklo je još uvijek pomalo tajna. Kako god da bilo ovaj pas ima krvi labradora i skandinavskih pasa za vuču koji su stigli na ostrvo Nove Zemlje krajem XVII vijeka .Možda u njegove pretke možemo svrstati i leonberger,bernardinac i neki drugi psi kao što je pirinejski planinski pas.
Njufaundlend je masivan pas čije lice zrači dobročudnošću .On je vodni pas¨ par excellence¨do te mjere da njegovi uzgajivači upozoravaju kupce da ako ne žele biti spašavani iz vode , ne bi trebali plivati zajedno sa svojim njufaundlendom.Hrabar i veoma jak Njufaundlend je takođe i izuzetno odan pas.Po prirodi je posebno nježan i pitom, pa je stoga i veliki prijatelj djece.ovom psu je apsolutno potrebanvrt gdje će se kretati.Teško podnosi vrućinu,prezire da bude zatvoren i teško podnosi da bude odvojen od svojih gospodara.Ovo je pas za cijelu obitelj no ne za one koji se ponose svojom kućom ili žive u stanu.

18.03.2006.

PATULjASTI PINČ!

Patuljastog pinča, često miješaju sa kratkodlakom čivavom ili ga smatraju minijaturnim dobermanom.Ovaj džepni pas je u stvari je varijanta smanjenog pinča ( pinč raste 0,45-0,50 m, i 12-16 kg), koji kao i patiljasti pinč pripada porodici pinč-šnaucer čije je porijeklo veoma staro.Danas je patiljasti pinč veoma popularan u Evropi, pogotovo u Belgiji i Švajcarskoj.Njegove male dimenzije čine ga idealnim psom za stan,ali patuljasti pinč posjeduje prije svega velike kvalitete psa čuvara.Na njega se može računati kada treba da se kuća oslobodi od pacova i miševa.To je lovac na pacova od izuzetne hrabrosti.To je veseo i šaljiv pas, uvijek u pokretu, i čist kao mačka Veoma je - inteligentan i živahnog temperamenta, odan gospodaru, umiljat.Voli biti slobodan u parku ili vrtu, njegove su reakcije brze i može biti veoma koristan pas čuvar, oprezan i veoma glasan .Izuzetno je privržen svojoj obitelji. Održavanje ovog psa je veoma lako: dovoljno je da se pređe blagom četkom po njegovoj dlaci jednom ili dvaput sedmično i da seokupa jednom ili dvaput godišnje Nokti ovog psa se u gradu slabo troše pa je neophodno da se redovito sijeku posebnim makazama .

18.03.2006.

PATULjASTI ŠNAUCER!

Ovaj mali pas, koji je do detalja preslikana verzija srednjeg šnaucera,pojavio se u Njemackoj oko 1880 godine.Rasa je dobivena selekcijom pasa malog rasta na više generacija i to veoma brižno prostudiranom ishranom.Isto toliko živahan i dinamican kao i njegova velika braca (srednji šnaucer), patuljasti šnaucer je mnogo poslušniji. Veoma simpatican, umiljat ovaj pas obožava život u porodici i rado se igra sa djecom, lako se obucava, a zauzima minimum prostora što sigurno objašnjava uzlazni uspjeh koji ima u Francuskoj, u Evropi i u SAD.

Nije glasan.Izvanredan je saputnik za ljude svih životnih dobi, od zaposlene obitelji dostarijeg gospodina kojem je potreban prijatelj.Po druželjubivosti to je možda najbolja pasmina u skupini pasa za društvo Iako dobro podnosi život u stanu, Patuljasti šnaucer je sportski tip, i potrebno mu je da bi ostao u formi i da bi bio u ravnotežen,da se svakodnevno dovoljno krece.Suviše dug boravak na jednom mjestu kod njega izaziva bolesti kože.Veoma je hrabar, rado laje a zadržao je instikt cuvarasrednjeg šnaucera.Da bi odgovarao standardima psece ljepote, ovaj pas mora redovno da se sreduje.Obrve se ostavljaju onakve kakve jesu, ali se brada ravna makazama da bi anfasbio lijep i cetvrtast.Dlaka patuljastog šnaucera je tvrda i debela , sa gustom poddlakom.Sve u svemu izgleda prilicno cupavo.Najrasprostranjenija boja dlake je biber-so sa tamnijom maskom.Takode može biti crna ili crna sa oznakama srebrnastog pijeska na nogama što je veoma traženo.

18.03.2006.

PEKINEZER!

Ova rasa je nastala u Kini i prije nekoliko hiljada godina i smatra se za jednu od najstarijih rasa na svijetu. Godine 1860 prneseni su u Englesku.
Pekinškog dvorskog psića ne oduševljava vježbanje.Skloniji su dostojanstvenom hodanju i ljenčarenju, stoga su šetnje u prirodi isključene. Ovaj izuzetno luksuzan pas ima jak karakter i traži veliko razumijevanje.Treba napomenuti da je pekinezer iz svoje davne prošlosti sčuvao smisao za salonski konfor i šetnje.Svom gospodaru posvećuje nepodijeljenu ljubav i uzdržan je prema strancima Predstavlja dobrog i hrabrog zaštitnika koji zna da se odbraniDopuštene su sve boje krzna izuzev kestenjaste, a u sličaju kombinacija, svaka boja mora da bude izdvojena.Dlaka koja može biti bilo nijanse osom bijele i jetrene,duga je i bujna.Treba je redovito i pomno njegovati da bi se postigli zavidni rezultati.

18.03.2006.

PŠENIČNO BIJELI TERIJER!

Iz svoje postojbine južne Irske, proširio se na Britanska ostrva i u SAD a od nedavno i na evropski kontinent.Građom pomalo podsjeća na pastirskog psa i sposoban je da ispuni različite zadatke; može biti čuvar kuće ili imanja , pastirski ili lovački pas.Energićan je i može takođe biti i odličan saputnik
Danas je poznat kao atraktivan čistokrvni pas.Po temperamentu je dobročudan voli ljude i dobro se slaže s drugim psima.Voli puno vježbati što napornije to bolje.Dlaka mu je bujna, meka i kovrđava ili talasasta pšeničnožute boje.Ako je kovrđava onda kovrđe moraju biti velike i meke.Najviše pažnje na takmičenjima posvećuje se boji i teksturi dlake.

18.03.2006.

PUDLA!

Ovaj veoma rasprostranjeni pas, svakako potoče od barbea iz Sjeverne Afrike koga su Arapi donijeli na Iberejsko poluostrvo, gdje je vjerovatno ukrštan sa portugalskim vodenim psom, prije nego što se proširio po čitavoj Evropi.Vesela i zabavna, privržena, društvena i veoma inteligentna, pudla se lako obučava
Pudli su poznati po svojoj inteligenciji i može ih se naučiti svakojakim vještinama.Pojavljuju se u četiri veličine. Bez obzira o kojoj se od ove tri radilio, pudl je pas za društvo par excelence.
Da bi odgovorili velikoj potražnji, neki uzgajivaći vrše intenzivnu proizvodnju ovih pasa , što šteti kvalitetima rase. Najtraženija je srednja i patuljasta pudla , te minijaaturna pudla iako dostižu ponekada enorme cifre za jednog psa.

18.03.2006.

ROTVAJLER!

Jedni tvrde da je ovo tipičan njemački pas i da vodi porijeklo od bavarskih pastirskih pasa, dok je po drugima rotvajler nastao od mastifa koji su u Njemačku došli sa rimskim invazijama.Tokom prvog svjetskog rata, rotvajler je dobio ulogu u njemačkoj vojsci, a 1966 godine rasa je definitivno određena i priznata.Ovaj snažan pas je lukav i veoma inteligentan , izuzetno je izdržljiv i ima mnogo ljubitelja.To je neustrašiv pas čuvar koji nikada ne laje bez razloga .Potrebna mu je sloboda i ne podnosi da ostane suviše dugo vezan.Može da bude veoma disciplinovan ako njegov gospodar ima dovoljno autoriteta.Smiren je ,odan i pametan,
Ali može da bude krvoločan sa strancima.
To je pasmina za iskusne vlasnike koji će psu posvetiti svoje vrijeme i pažnju.On zaslužuje više entuzijazma no što mu se ukazuje,no potrebno ga je dobro kontrolisati jer se ne smije ponašati kao vođa čopora.Odlično se pokazao kao pas čuvar.Dlaka je crne boje sa jasnim plamenim oznakama na obrazima, gubici, ispod vratana grudima, na nogama,iznad očiju, ispod korijena repa koji je ranije bio sječen (više se rep ne sijeće).Dlaka je kratka kompaktnai kruta.Malo je duža na licu, na zadnjim šapama i na repu, više nego na ostalim dijelovima tijela.Poddlaka nikada ne smije da se vidi ispod dlake.

18.03.2006.

ŠAR PEI!

Ovo je kineski pas, cijenjen za vrijeme starog režima , za šar peja se plačala kazna revolucionarnoj vladi u Pekingu, pošto je pas smatran luksuznom životinjom. Nestao bi da njegovi posljednji primjerci nisu preko Honkonga dospjeli u SAD, gdje je pas doživio ogroman uspjeh sedamdesetih godina.Šar Pej čije ime znaći « tvrda dlaka boje pijeska»veoma je starog porijekla.
Pasmina je poboljšana u posljednjih deset ili petnaest godina,no ipak bi bilo mudro dobro razmisliti prije no što se odluči odabrati jednog ovako neobičnog psa, pažljivo razmotriti njegove dobre osobine kao i sporne pojedinosti s odgovornošću iskusnog poklonika pasmine.Ovaj originalni saputnik posjeduje nevjerovatnu sposobnost prilagođavanja. On živi veoma dobro u stanu, pod uslovom da se svakodnevno izvodi.Miran i disciplinovan ,on je takođe i izvrstan pas čuvar.Nabori na koži zahtjevaju posebnu njegu, jer šar pej je osjetljiv na bolesti kože. Mladi mogu prije svega da obole od bolesti, kojeu izazivaju grinje, paraziti epiderma.Boja dlake je jednobojna i može da bude riđa ili crna.

18.03.2006.

ŠETLANDSKI OVČAR!

Dolazi sa sjevernih ostrva Škotske čije ime nosi.Rasa je službeno priznata 1919 godine od strane Kenel kluba.
Šetlandski ovčar je umanjena verzija dugodlakog škotskog ovčara.Ovaj veoma atraktivan mali pas ima razvijene sve nagone što se očekuju od njegova imena , pa i ako je danas više obiteljski pas, još uvijek je sposoban reagirati kao radni pas. Vrlo je živahan pas pa mu je potrebno puno vježbanja ako za to ima prilike, no isto tako može postati izvanredan pas za društvo starijim osobama. Dlaka može da se javi u tri boje ; intenzivna crna na tijelu, plamene oznake i bijela.Riđa boja može da bude prošarana crnom ili ne, a tonovi idu od pozlačene do intenzivne mahagoni.Bijela boja je prihvatljiva na grudima, na nogama i na repu.Dlaka je u nijansamakoje idu od tamno plavkaste do svijetlo plave srebrnaste boje , mramorno crna, sa jakim plamenim oznakama.Bijela boja je takođe prihvatljiva.Postoje i crno bijeli šetlandski ovčari i crno vatreni.

18.03.2006.

ŠIBA INU!

Ovaj pas potiće od divljih pasa iz Kine, i prije oko 2000 godina donešen je u Japan.Razvio se na ostrvu Honšu i skoro nestao u toku drugo svjetskog rata.Ljubitelji pasa su uz pomoć preživjelih pasa uspjeli povratiti ovu rasu.Nekadašnji lovac na sitne životinje, šiba je danas jedan od najpopularnijih rasa pasa za društvo u Japanu.Lako se obučava., poslušan je, diskretan i veoma čist pas.
Nije bučan pas ,ali će napadača na imovinu svoga gospodara prepoznati , a da ga prije toga ne upozori.Voli svoju obitelj i pridružuje joj se u svim aktivnostima.Savršeno seprilagođava životu u gradu.Dlaka je relativno kratka,gruba i gusta, pojačana je tankom poddlakom.Boja dlake može biti od boje pijeska do riđe ponekad prošarana crnim,te crne ili bijele boje.

18.03.2006.

SIBIRSKI HASKI!

Sibirski haski potiče iz oblasti oko rijeke Koline na sjeveru Sibira.ovu pasminu razvio je narod sličan Eskimima (Čukči).Oko 1910 godine prvi primjerci ovog psa doneseni su u Kanadu radi učešća u organizovanim trkama saonica.Velika trka na 650 km, održana na Aljasci istakla je izuzetne kvalitete ivih pasa.U kanadskom govoru rijeć husky(što znaći promukao)koristi se za sve pse promuklog glasa koji vuku saonice, ali danas se to ime koristi samo za sibirskog haskija.On je najmanji i najlakši, a istovremeno najbrži nordijski pas.
Njihov je odnos prema ljudima izuzetno snošljiv ;premavlastitoj vrsti može se veoma nasilno ponašati.Moguće je uvjeriti jednog psa da sam hoda na laganoj uzici,čak i da posluša neke osnovne naredbe,no nikad se ne zna kako će se on ponašati.
Dlaka je srednje dužine, meka , gusta i ravnomjerna,a poddlaka je meka bujna i vunasta.Sve boje su dozvoljene kao i bijela i sve vrste mrlja , najčešće su sve nijanse sive i crna sa bijelim oznakama.Oči haskija su plave ili braon ( psi sa plavim očima su više cijenjeni).

18.03.2006.

SAMOJED!

Današnji samojed je direktni potomak psa koji je nekada pratio pripadnike plemena Samojeda tokom njihovih migracija.To je snažni krupni špic koji pripada jednoj od najstarijih sibirskih pasmina.
Samojed,to je uvjek ¨¨nasmijani kavalir¨¨ sa svojom briljantnom bijelom bojom dlake i tipičnim izrazom lica. Uživa u vježbanju, no potrebno mu je ljudsko društvo;izvanredan je član obitelji,no može biti i izuzetan saputnikonima koji žive sami.Ne jede puno unatoć svom energičnom načinu života. Nisu osobito dobri čuvari. Jedna veoma bitna i idealna odlika ovog psa, a koja će zanimati upravo one koji ga žele imati u stanu,jeste to da uopšte nema neprijatnog mirisa, i izuzetno je čist pas.Njega njegove dlake nekima predstavlja veliki problem., međutim da bi ste imali uvijek lijepog i urednog samojeda njegovu dlaku je potrebno češljati 2 - 3 puta sedmično i to obavezno od repa prema glavi.Ovakvim načinom češljanja izbacujete mrtvu dlaku ,što je veoma bitno kod dugodlakih rasa,a i oblik njegove «frizure « to zahtijeva.Samojeda se preporučuje kupati 3 - 4 puta godišnje.Boja dlake može biti čisto bijela ,krem ili bijelo sa blagim mrljama krem boje.Čisto bijeli pas je cijenjeniji na izložbama ali su plave oči kod ovog psa diskvalificirajuće.Ne kupujte psa sa plavim očima,on može imati samo potpuno crne oči ili smeđe.Njegova njuška (nos) treba da je crna mada svjetlija boja njuške može biti stvar pigmenta.Boja njuške može biti svijetlija u zavisnosti od godišnjeg doba (zimi) i utjecaja vanjske temperature (ovo važi za pse koji borave vani).

18.03.2006.

ŠARPLANINAC!

Ovaj pas je porijeklom sa Šarplanine, na jugoistoku R Makedonije, po cemu i nosi ime.

Prvo je nazvan ilirski ovcar,a vjeruje se da su njegovi preci došli iz Azije sa velikim migracijama naroda.Rasa je priznata 1939 godine. od strane F.C.I.Šarplaninac je veoma jak pas, naoružan izuzetno mocnim zubima ovaj pastirac,nesvakidašnje hrabrosti , neustrašiv je protivnik vukovima.Najjaci primjerci ove rase, kojima se sijeku uši i rep, kako ih se neprijatelji nebi docepali, napadaju cak i medvjede.U oblastima gdje su pašnjaci ovi psi su još uvijek cuvari i branioci stada, koriste se i za cuvanje kuca, a neki se uvježbavaju i kao vojni psi.Njegov temperament se može opisati kao ; inteligentan, živahan, brzo shvata što se od njega ocekuje, rado sluša, miran, balg, uravnotežen.Nepovjerljiv prema strancu, ne dozvoljava da se kroci na njegov teritorij,ali napada iskljucivo po naredenju svog gospodara.

Kaže se da šarplaninac sliuša samo jednog gospodara svi ostali su neprijatelji.Dlaka mu je udvostrucena bujnom i nacickanom poddlakom.Kratka je na glavi i prednjem dijelu nogu.Najtraženije boje su metalno siva i tamno siva, može da bude potpuno bijela, pa i crna.


18.03.2006.

ŠI CU!

Ovaj pas je porijeklom sa Tibeta, ši-cu (po pravilu izgovara se šid zu)pas lav smatra se za veoma starog psa koji potičeod lasa apso i pekinezera.
Iako pokazuje određenu nezavisnost karaktera, puno voli svog gospodara i cijeni kad mu se posvečuje pažnja.Ona je obavezna ,ako ni zbog čega drugog, zbog njegoveduge dlake koja traži svakodnevnu njegu.Predstavlja definitivno savršenog kućnog i salonskog psa .Dopuštene su sve boje njegove dlake .Bijeli pramen (bijela lisa) preko čela i i bijeli vrh repa se veoma cijene kod ljubitelja rase.Za sve one koji vole patuljaste rase ši cu je idealan i atraktivan odabir.

18.03.2006.

ŠKOTSKI OVČAR!

Još od XIV vijeka u Škotskoj postoje dvije varijante ovčarskog psa: jednog sa dugom, a drugi sa kratkom dlakom,od kojih su direktno nastale rase kolija.Koli sa dugačkom dlakom je najpoznatiji (poznata iz filma Lesi)
Dugodlaki škotski ovčar, dostojanstvenog je i inteligentnog lica.Za pasminu je važna njena prošlost tokom koje je bila radni ovčarski pas, no takva već se dugo vremena znatnije ne koristi.Nije vidljivo da je brzi koli toliko dosljedan svojoj prošlosti jer su današnji psi prije svega besposličari. Oni su naravno, izvanredni kućni ljubimci i obiteljski saputnici.Dlaka kolija može da bude u tri boje, iako su teoretski, sve prihvaćene; riđa,eventualnoindigo i bijela,te boje sa crnim plaštom,bijelim mrljama i plamenim oznakama na obrazima i šapama, tamno plava sa sivo plavim i crnim plašto, bijela sa plamenim oznakama na obrazima i šapama.U svakom slučaju dlaka mora biti gusta,sablagom i zbijenom poddlakom.

18.03.2006.

STAFORDSKI BULTERIJER!

Stafordski bulterijer je nastao u XIX vijeku ukrštanjem izmedu buldoga i razlicitih terijera, zatim je bio zaboravljen dugi niz godina, ušao je u modu u SAD izmedu dva rata.Nakon toga postao je poznat u Velikoj Britaniji a zatim i u kontinentalnoj Evropi.Po porijeklu je borbeni pas, a danas ima ulogu psa cuvara.Medutim poznato je da se još uvijek tajno održavaju borbe ovih pasa, iako su zakonom zabranjene još 1900 godine.Stafordski bulterijer je veoma cijenjen pas za društvo, zbog svoje poslušnosti i strpljivosti prema djeci.To je istovremeno snažan i okretan pas.Treba naglasiti da stafordski bulterijer nije obicna pasmina, njega obožavaju poklonici ove rase, niti ne primjecuju ostale pse.Pasmina je poznata po svojoj hrabrosti, pa iako postoji pas koji ce svoga gospodara i kucu braniti do posljednjeg daha, to je sigurno ovaj. Privržen je clanovima obitelji, voli djecu, a najveci problem vlasnicima je njegov odnos prema drugim psima.Dlaka je kratka i sjajna zgusnuta uz tijelo i meka na dodir. Boja dlake može da bude od pšenicnožute do crvene,ponekad tigrasto ili crno, plavicasto ili bijelo, jednobojno ili dvobojno.Boje su pretežno medusobno prošarane, ponekad i oko ociju.

18.03.2006.

TORNjAK!

Tornjak je izvorno bosanskohercegovacki pastirski pas.Porijeklo ovog psa vodi sa planine Vlašic,u centralnom dijelu Bosne.Prvi pisani zapisi o ovom psu i njegovim karakteristikama,exterijernim i tjelesnim mjerama, te osobinama i temperamentu, na podrucju BiH poticu iz 1067 godine., što nam govori da se radi o veoma staroj pasmini sa ovih prostora.Ime tornjak potice od rjeci « tor « što znaci ograden prostor, prostor za odmor i smještaj ovaca na otvorenom prostoru i planinskim pašnjacima.Tornjak je registrovan kao authotona pasmina 09.05.1981 godine.Po temperamentu ovog psa bi se moglo opisati kao; staložen, dobrocudan prema ljudima,oprezan ili agresivan prema zvijerima, napadacima na tor, dom, ili svog gospodara, veoma je ustrajan u zadatku, lako svata obuku i naredbu i nepodmitljiv je. Tornjak je vrlo otporan na bolesti i genetski je dominantan.Dlaka ovog psa je gusta jaka i duga ispod koje je gusta poddlaka.Boja dlake može biti višebojna, trobojna ili dvobojna.Najpoželjniji su višebojni psi u svim varijantama, a osobito se cijeni oštrija razgranicenost boja.Poželjna je lisa po sred glave duž cela.Prskanost boja nije dozvoljena.Njegova još jedna osobina boje dlake jesu svijetliji obrazi ot boje trupa.

18.03.2006.

TOSA!

Ovaj japanski borbeni pas, nastao je izmedu 1868 i 1912 godine. Stvorili su ga uzgajivaci koji su ukrstili authotonog košija sa bulterijerom , buldogom,njemackom dogom, i bernardincem da bi dobili impresivnog psa, cija je namjena bila da se dokazuje u ringu.Tosa je agresivan i hrabar pas, i lako ga je obuciti.Danas je on istovremeno i cuvar kuce i kucni ljubimac.Dlaka je kratka i gusta .Dozvoljene su sve boje dlake, koje sadrže ridu koja je tražena kada je tamna.Crvena dlaka je najcešca.

18.03.2006.

VELIKI ŠNAUCER!

Ovo je pas veoma starog porijekla i nastao je oko 1492 godine u Virtembergu, a predstavio ga je Albreht Direr. Tokom I i II svjetskog rata korišten je u vojsci, i nakon toga umalo da nestane.Nekoliko uzgajivaća srećom uspjelo je da spasi rasu,koja je danas dobro rasprostranjena.Sedamdesetih godina doveden je u SAD gdje je veoma popularan.
Veliki šnaucer je najveći pas od tri varijante šnaucera.Ovaj impresivan pas je ,po nekim kinolozima nastao ukrštanjem srednjeg šnaucera, njemačke doge i flandrijskog govedarskog psa.On je ustvari preslikana veća varijanta srednjeg šnaucera.
Lijep i impresivan, ovaj pas danas je tražen istovremeno kao kućni pas i kao pas čuvar.S obzirom da mu je potrebno da puno vježba i da se kreće poželjno je da mu je gospodar sportski tip.
Hirovit, ovaj pas ima sklonost da postupa na svoju ruku. Ako se dobro dresira on postaje prijatan , živahani inteligentan pas koji voli igru i djecu. Dlaka velikog šnaucera je čupava, tvrda i debela, sa gustom poddlakom, crne je boje ili boje biber - so sa tamnijom maskom.

18.03.2006.

VELŠKI TERIJER!

Velški terijer je porijeklom iz sjevernih dijelova Velsa, i nema sumnje da je ovaj pas potomak foxterijera i i starog engleskog terijera po imenu Black and Tan (danas već nestali)U Velikoj Britaniji još uvijek ga koriste za istjerivanje lisica.
Uživa u vježbanju obožava svoju obitelj,svenjihove aktivnosti i sve njihove igre.Ono što je najvažnije ,poslušniji je od ostalih pasa iz skupine terijera i nije izbirljiv u jelu.Dlaka mu je oštra,gruba,bujna i veoma gusta.Poželjne su crna i plamena ili sivkastocrna i plamena boja.
Crna boja treba da pokriva samo tijelo, dok glava i donji dio nogu moraju biti plameni.

18.03.2006.

WESTI!

Njegovo puno ima je dugačko ,a u prevodu znaći Bijeli terijer iz Zapadnog Hajlenda, zbog toga ga često zovu kratko Westi.Ovo je pas Škotskog porijekla i blizak je rođak kern terijera,i potomak je bijelih pasa koji su se u XIX vijeku pojavili u nekim leglima kern terijera .Nisu bili priznati kao pripadnici te pasmine, pa su psi sačuvani te od njih daljom selekcijom nastala nova rasa.
Ovaj pas ima temperament svojstven svim terijerima i potreban mu je gospodar koji će mu nametnuti određenu disciplinu, ali istovremeno imati razumjevanja za njegov nezavistan i strastan karakter.
Svojim oštrim glasom upozorava na dolazak stranaca i dobar je pas čuvar. Izuzetan je obiteljski prijatelj i saputnik za sve one koji žive osobenjački.Vezan je za gospodare ali se ne umiljava strancima.Dlaka je oštra , duga po tijelu na glavi nešto kraćai čupava, ali ne pokriva oči.Boja dlake je izrazito bijela.

18.03.2006.

ZLATNI RETRIVER!

Po predanju, zlatni retriver potice od starih pastirskih pasa sa kavkaza koji su obuceni za cirkuske tacke i koje je ,1885 godine put nanijeo u Englesku, u grad Brajton.Oduševljen ovim psima, Ser Dadli Mejdžorbenk (Dadley Majoribank) buduce Lord Tvidmaut (Tweedmouth) sve ih je otkupio od vašarskoh glumaca da bi ih ukrstio sa psom svetog Huberta.Neki pak smatraju da je zlatni retriver potomak žutog psa koji je nastao ukrštanjem ravnodlakog retrivera i vodenog španijela.

Bilo kako bilo zlatni retriver je jedan od najomiljenijih kucnih pasa zbog svoje umiljate prirode.Takva je omiljenost cesto prokletstvo jer pse uzgajaju ljudi koji nisu dovoljno savjesni da bi proizveli posve zdravo leglo..Veoma je sposoban cuvar, miran i nježan prema djeci tako da je veoma cijenjen i kao službeni pas (poznato je da se koristi kao vodic slijepih) i kao kucni ljubimac.Ukoliko se ne pripazi na ishranu imati problema sa gojaznošcu.Dlaka je ravna ili talasasta sa divnim resama i gustom poddlakom.Može biti u svim nijansama zlatnožute boje.Dozvoljeno je nekoliko bijelih dlaka na grudima ali dlaka nikada ne smije biti rida ili mahagoni.

Kalendar

<< 03/2006 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Brojač posjeta
136500

--->MOJI LINKOVI<---

...:::RJEČNIK STRUČNIH NAZIVA:::...
[color=white]AGRESIVNOST je sklonost psa da napada i grize druge životinje i čovjeka. Uzroci su često psihičke smetnje.

AUTOHTON, samonikao. Pasmine pasa, koje su u davna vremena boravile na određenom teritoriju, gdje su se razvijale i oblikovale, bez pojave mješanaca, i bez utjecaja čovjeka, smatraju se autohtonima, samoniklima.

ČEONI USJEK --> vidi STOP

DLAKA je najkarakterističnija osobina neke pasmine. Dlaka može biti glatka, kratka, svilenasta, kovrčava, duga, mekana, ravna, valovita, vunasta, oštra, bodljasta, tvrda. Može biti sa paležem, tigrasta, harlekinska, s točkicama ili mrljama, pastrvasta i sl.

DRESURA --> vidi školovanje

GREBEN je točka na leđima četveronožaca određena vrhovima lopatica. Visina psa se upravo mjeri od te točke do pada.

HIGIJENA je skup pravila koja pridonose čistoći psa, kao kupanje, češljanje, četkanje, čišćenje od nametnika, pravilna prehrana, šetnje.

HOD je manje ili više karakterističan način kretanja pda. Dio je ličnosti životinje i vrlo je važan za lovačke pasmine, koje skaču i trče, često po neprohodnim terenima.

IZLOŽBE PASA su priredbe na kojima se izlažu i ocjenjuju čistokrvni psi, upisani u rodovnu knjigu, tj. koji imaju rodvnik. Na izložbama ocjenjuju ispitani i ovlašteni sudci. Oni na temelju standarda, odobrenog od Međunarodne kinološke federacije (FCI), pregledaju kod svakoga psa: tipičnost za pasminu, boju i kvalitetu dlake, zubalo, stav nogu i hod, boju očiju i oblik ušiju, te opći dojam. Na osnovi toga pregleda sudac daje ocjenu. Psi ocjenjeni odlično mogu dobiti razna prvenstva od čega su poznate kandidature za prvaka države (CAC) ili za međunarodng prvaka (CACIB). Na bazi određenog broja tih kanditatura (a kod radnih pasa ocjenjenih na utakmicama) postiže se naslov međunarodnog šampiona.

KINOFIL je svaki ljubitelj i uzgajač pasa koji pokazuje zanimanje za uzgoj i usvršavanje pasmine.

KINOLOG je osoba koja znanstveno ili stručno proučava probleme usvršavanja uzgoja, pasmina, genetike, nasljednih mana i svih pitanja vezanih za pse. Kinologija je znanosto o psima.

KLUB je udruženje uzgajača, vlasnika i ljubitelja pasa, koji stimuliraju poznavanje, usavršavanje i raprostranjenje određene pasmine ili grupe pasmina. Postanak kluba je obično vezan sa službenim priznavanjem neke pasmine.

MESNATO, znači ružičasto, boje mesa. Nos je mesnate boje ako je bez crnig pigmenata, što je dopušteno kod nekih pasmina.

NASLJEĐE su biološke osobine koji roditelji prenose na svoje potmostvo i to po zakonima genetike vrijede za veliki broj primjeraka, to se kod pasa, s obzirom na mali broj potomstva, ne može sa sigurnošću predvidjeti kakvo će ono biti. Stvar je, međutim, uzgajača da se za parenje uzimaju primjerke dobrih fizičkih i psihički osobina, kako bi se što više vjerodostojnosti dobili kvalitetno potomstvo. Vodje uzgoja na temelju podataka o nasljednim osobinama pojedinih pasa određuju rasplodnjake i daju dozvole za parenje.

NJUŠKA je vrh gubice na glavi psa. Boja njuške varira od pasmine do pasmine i može zavisiti o d boje dlake do oznaka.

NOGE služe za kretanje. Prednje noge, propisanih kutova, služe prije svega za podupiranje, dok stražnje, kosijeg položaja i mišićave, služe za pokretanje. Kod kupnje štendai preporučuje se pažljivo pogledati zglobove jer, ako su natečeni, štene vjerovatno boluje od rahitisa.

NOŠENJE je vremensko razdoblje u kojem se embrio (zametak) razvija u maternici majke. Kuja nosi (skotna je) 58 do 65 dana, već prama starosti i pasmini, okolini i broju štenaca.

OČI su različite za svaku pasminu, pa mogu biti raznih oblika i boja, npr. okrugle, bademaste, ispupčene, kose, duboko usađene itd., dok su po boji (koja najčešće zavisi od boje dlake) svjetlije ili tamnije, crne, smeđe, žute, crvene, boja jantar i sl.

ODGOJ je postupak kojim se psa nauči da ne prlja kuću, da nepotrebno ne laje, da spava na određenome mjestu, da se privikne na povodnik, brnijcu ako je potrebno itd.

OKOMITOST se često u standardu traži za prednje noge mnogih pasmina, koje moraju biti određenih kutova, a u cjelini daju dojam okomitosti.

PALEŽ su oznake otvoreno riđe boje na određenim mjestima, a to su: iznad očiju, na gubici, na grudima, na nogama.

PASMINA je skup istovrsnih primjeraka (individua) iste vrste ili podvrste, čije se fizičke i psihičke osobine nasljeđuju od generacije do generacije. Većina pasmina su plod umjetne selekcije koju je izvršio čovjek.

PASTRVAST je onaj pas kojemu je temeljnja boja dlake svijetla, a pokrivena je sitnim tamnim točkicama kao u pastrve.

PEDIGRE ili rodoslovlje je porijeklo psa, poznato nekoliko generacija.

PIGMENTACIJA je boja tkiva kože psa.

PODGRIZANJE je oblik zubala pri kojem je donja čeljust više ili manje uvučena, a ocjenjuju se kao nasljedna greška.

PODVOLJAK nazivamo kožu na vratu koja visi u borama, a može biti tipičan za pojedine pasmine.

PREDGRIZANJE je pojava na zubalu kada zubi donje vilice stoje ispred sjekutića gornje vilice (čeljusti). Ako standardom nije propisano, predstavlja tešku grešku.

PSETARNICA je mjesto gdje se uzgajaju psi i gdje se vrše parenja, te gdje se prodaje štenad čistokrvnih pasa. Naziv psetarnice je prijavljen nacionalnoj kinološkoj organizaciji, a preko nje i Međunarodnoj kinološkoj organizaciji. Ime psetarnice je zaštićeno, te se dodaje svakom imenu šteneta koje potječe iz nje. Psetarnice pružaju garaniciju za kvalitetu štenaca i u času kupnje predaju kupcu rodovnik šteneta.

RADNA PASMINA pomae čovjeku svojim radom koji joj je prirođen ili se stiče školovanjem. Tu spadaju sve lovačke pasmine, službeni psi, pastirski psi, psi za obranu, te svi psi za čuvanje imovine. Neke pasmine moraju položiti ispit iz rada, ako žele steći prvenstvo u radu ili nacionalnom kandidaturom (CAT - YU) te međunarodnom kandidaturom (CACIT)

REP ke po obliku i po nošenju karakteristika pojedine pasmine. Rep može biti kratak (po prirodi ili skraćen), dug, depeo, tanak, nošen visoko ili nisko, svinut sa strane ili zavinut na leđima, kao zastava, kolut, srp, poput vjeverice, vidre, vadičepa, s resama, sabljast itd.

RODOVNA KNJIGA je skup rodovnika koju vodi vrhovna kinološka organizacija u svakoj zemlji.

RODOVNIK je dokumenat kojim se potvrđuje čistokrvnost nekog psa. U rodoviniku su navedeni ovi podaci: ime psa, datum oštenjenja, pasmina, boje i oznake, broj registara, uzgajač, vlasnik, preci do u treće koljeno.

STANDARD je skup preciznih pravila koje utvrđuje nacionalna kinološka organizacija odakle pasmina potječe. Ona je zadužena za brigu oko uzgoja i unapređanja te pasmine, kako bi se postigla što veća ujednačenost psihićkih i fizičkih osobina pripadnika te pasmine. Svaka pasmina koju je priznala FCI-a (međunarodna organizacija) posjeduje svoj standard, koji smije mijenjati samo njena nacionalna organizacija. U standardu su spomenuti: visina, težina, kvaliteta dlake, boja dlake i očiju, građa kostura, oblik lubanje, gubice, ušiju, nogu, mišićje, kretanje, duljina i nošenje repa. U standardu je, tekođer, utvrđena narav i ponašanje, a naznačene su i greške koje smanjuju vrijednost psa ili ga diskvalificiraju.

STOP ili čeoni prijelaz je više ili manje vidljiva >>stepenica<< (ili zasjek) između nosnog hrpta i čela. Stop je kod raznih pasmina više ili manje naglašen.

ŠKOLOVANJE ili dresura je uvježbavanje psa koju izvodi specijalni učitelj (dreser). Psa se može školovati za obranu, za traženje droge ili traga, za čuvanje stada, za vojne svrhe, za vođenje slijepaca, te za razne načine pomagača u lovu.

TJERANJE se naziva kratko vrijeme kad se kuja sprema za parenje. Prvi put se pojavljuje od 8. do 10. mjeseca života, ponavlja se u pravilu dva puta godišnje.

TOY je engleska riječ za igračku, a u kinologiji znači minijaturnu varijantu one pasmine koja postoji i u većoj varijanti. Tako npr. postoji >>toy<< pudl, ali ne i >>toy<< čivava, koji je i sam sitan.

TRIMANJE je radnja kojom se skida suvišna dlaka ili prstima ili spec. nožićem i tako uljepšava oblik psa. Vrši se u pravilu u vrijeme mijenjanja dlake, kad je dlaka >>mrtva<<, a trimanje je bezbolno.

UVJETNI REFLEKS je fizičko-psihološki fenomen, determiran spajanjem određenog podražaja s nekom reakcijom. Pas posjeduje znatnoasocijativno pamćenje; on u kratko vrijeme nauči povezati neku našu riječ, pokret, zvuk sa svojom reakcijom. NPR: povodnik će povezati sa šetnjom, zdjelicu sa hranom i sl. Uvjetni refleksi mnogo pomažu kod dresure pasa.

UŠI su važan dio standarda pasmine. Mogu biti kratke, dugačke, nisko ili visoko usađeene, velike, malene, čitave, podrezane, kao u šišmiša, preklopljene, viseće, uspravne, poluuspravne, ružine i sl.

ZOONOZE su bolesti koje se kod pasa prenose na ljude.

ZUBALO psa je potpuno razvijeno sa 10-12 mjeseci. Može biti škarasto (najpoželjnije), kliještasto, potpuno (za mnoge pasmine propisano), manjkavo, da predgriza ili podgriza.[/color]